| 1. Indian Constitution was Inaugurated on _______? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option C Explanation : No answer description available for this question. |
| 2. Main Standing Committee of Lok Sabha are _______ ? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option D Explanation : No answer description available for this question. |
| 3. The work of General Purpose Committee is to advise? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option C Explanation : No answer description available for this question. |
| 4. Mr. P. V. Narashima Rao is the ______ Prime Minister of India. | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option D Explanation : No answer description available for this question. |
| 5. Full statehood was coffered to Arunachal Pradesh by the ________ amendment of the constitution | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 6. In India the Governor of the states are appointed by ______? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option D Explanation : No answer description available for this question. |
| 7. How many Schedules are contained in the Constitution of India? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 8. How Many Union Territories in India? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option C Explanation : No answer description available for this question. |
| 9. what's deal in Part III of the Indian Constitution? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 10. How many languages have recongnised by the Constitution? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option B Explanation : No answer description available for this question. |
| 11. What can be the maximum gap between two sessions of Parliament ? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 12. As mandated by the ...... of the constitution, the government has constituted the 14th Finance commission. | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option B Explanation : No answer description available for this question. |
| 13. The Constitution of India was adopted on ..... | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 14. The Constituent Assembly of India started functioning from : | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option D Explanation : No answer description available for this question. |
| 15. The Constituent Assembly took time to frame the Constitution of India.. | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option C Explanation : No answer description available for this question. |
| 16. The Concept of written constitution, first born was... | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option B Explanation : No answer description available for this question. |
| 17. The word 'Secularism' was inserted in the Preamble of the Indian Constitution by... | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option C Explanation : No answer description available for this question. |
| 18. IF A QUESTION ASKED BY A MEMBER OF PARLIAMENT IS A STARRED ONE,HE WILL GET --------- | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option D Explanation : No answer description available for this question. |
| 19. The party "Forward Block" was formed by------- | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option D Explanation : No answer description available for this question. |
| 20. India has adopted its Parliament system of government from------------ | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option B Explanation : No answer description available for this question. |
| 21. India has adopted Directive Principles Of State Policy from --------------- | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 22. Which Article explain the appointment of Ad Hoc judge? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option D Explanation : No answer description available for this question. |
| 23. In India, national income is estimated by : | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option B Explanation : No answer description available for this question. |
| 24. Which one of the following is not an objective of fiscal policy of Indian Government? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 25. Which one of the following is the time limit for the ratification of an emergency period by the Parliament? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option C Explanation : No answer description available for this question. |
| 26. Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of : | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option D Explanation : No answer description available for this question. |
| 27. The First day session of Indian Constituent Assembly was chaired by : | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 28. Who is known a the first Law Officer of India? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option B Explanation : No answer description available for this question. |
| 29. The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed : | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 30. Right to Education to all children between the age of 6 to 14 years is : | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option B Explanation : No answer description available for this question. |
| 31. How many times has Financial Emergency been declared in India so far? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option D Explanation : No answer description available for this question. |
| 32. Which one of the following on the Consolidated Fund of India? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option B Explanation : No answer description available for this question. |
| 33. Under the PIN Code System, the number of postal zones in India are? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option D Explanation : No answer description available for this question. |
| 34. Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option C Explanation : No answer description available for this question. |
| 35. Correct statement | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 36. The idea of a Contituent Assembly to fram a Constitution of India was first mooted by? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option A Explanation : No answer description available for this question. |
| 37. Who of the following acted as the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly? | ||||||||
- Answer&Explanation Answer:Option C Explanation : No answer description available for this question. |